Post Nuclear World - The Dark Souls of PBFs
Skargi i uwagi odnośnie wojen - Wersja do druku

+- Post Nuclear World - The Dark Souls of PBFs (https://pnwpbf.eu)
+-- Dział: Szermierka bagnetem (https://pnwpbf.eu/forumdisplay.php?fid=4)
+--- Dział: Rozmowy o grze (https://pnwpbf.eu/forumdisplay.php?fid=5)
+--- Wątek: Skargi i uwagi odnośnie wojen (/showthread.php?tid=2398)

Skargi i uwagi odnośnie wojen - Enter - 2025-11-02

Jako, że tradycji musi stać się za dość - a jestem zaskoczony, że danego wątku jeszcze nie ma, postanowiłem go napisać.

Chciałbym dokonać analizy i reasumpcji konfliktu Singapurskiego pod względem lotniczym. 
W konflikcie na niebie mamy starcie sił:
5mIII vs 2mIII 1mIIIp 8mII

Rozmieszczenie:
(mIII)
2 - Andamany
2 - Singapur
1 - BB

vs. 
mIII
1 - Lotniskowiec
2 - Wietnam
mII
4 - Wietnam
4 - PNG

Wedle wojny do bitwy doszło nad B.B., lecz wtedy wychodzi, że samoloty z Andamanów nie mają tam zasięgu. Z drugiej, jeżeli miała by się odbyć gdzie indziej, jakim cudem lotnisko nad BB nie zostało zniszczone (Może nawet wraz z samolotami, które tam wracają) przez skrzydło południowe, które dosłownie było wysłane do eliminacji lotnictwa w regionie BB

Jeżeli założyć wtedy że BB walczyło niezależnie i broniło lotnisko przed bombowcami to mamy dwie bitwy:
- Północna - 4mIII vs 2mIII 1mIIIp 4mII
- Południowa - 1mIII vs 4mII
Niezależnie od wariantu to tak średnio się spina. + przy ostatnim dochodzi kwestia pytania jak duża jest różnica między generacjami bo pokonanie 4 - krotnej przewagi i wybronienie lotniska przed bombardowaniem warto zamieścić w niezbędniku by było wiadomo.

Dodatkowo z mojej perspektywy jakoś nie czuć działania bombowców - nad regionem krąży 4bIII + 2bII (bI nie liczę by miały tylko rozwalić BB) i strat, które mogły zadać po prostu nie czuć. Bo co uderzyły? Wojska lądowe, których niemal nie było? 
Lotnictwo, które między sobą się tłukło raczej na podobnym poziomie (ilość i dowódcy trochę rekompensują)
Flotę gdzie może uszkodziły jeden okręt?

RE: Skargi i uwagi odnośnie wojen - Troll - 2025-11-02

Jeden z moich mIII nie został policzony na skutek pewnych zawirowań i po dopytaniu się dzisiaj VZta, VZ potwierdził że mam ten mIII, na Twoje nieszczęście ten mIII był z prowincji B.B. bo jak można zauważyć po rozpisce wojny - każda armia lotnicza u mnie miała po 2mIII.

Myśliwce miały za zadanie cały czas patrolować morza bo spodziewałem się Twojego ataku, więc jak na moje na froncie południowym było 2mIII vs 4mII. Wtedy to się spina.

Samoloty z Andamanów miały rozkaz przebazowania do B.B. w przypadku potrzeby. Jako że samoloty patrolowały oba z akwenów, to imo rozkaz wszedł w życie instant i miały na to czas. 

Wtedy mamy rozpiskę tak jak piszesz
- Północna - 4mIII vs 2mIII 1mIIIp 4mII
- Południowa - 1mIII 2mIII vs 4mII

Imo się spina.

RE: Skargi i uwagi odnośnie wojen - Enter - 2025-12-01

2138

Wiem, że wojna szła jak po gruzie i w bólach była rozpisana, ale muszę się odnieść do sił lotniczych Singapuru. Gratuluję graczowi tak licznej produkcji - serio. Spodziewałem się tak koło 6 maszyn V generacji a tu wyszło 10
Godne pochwały.

Tak czy inaczej chciałem wspomnieć, że lotnisko na prowincji B.B (Bangka-Belitung) jest (albo było) od dwóch tur zablokowane przez moją flotę więc defakto nie ma ani paliwa ani zaopatrzenia by poderwać maszyny. W poprzedniej turze chyba tego nie wspomniałem bo liczba maszyn była kolo 10 więc to formalność przy zasięgach, ale tutaj mowa już o 6 jednostkach, które fizycznie nie mieszczą się lub nie powinny poderwać się w powietrze. (Ew. Konieczna jest budowa lotniska)

RE: Skargi i uwagi odnośnie wojen - Milord - 2025-12-01

2138

Ja mam uwagę, że bardzo nie podoba mi się jak to nie było opisu na trzy akapity jak to moi heroiczni żołnierze umierają próbując odeprzeć przeważający atak wroga i że wszystkie moje rakietki miały dobrze wpiętego klona arduino.

RE: Skargi i uwagi odnośnie wojen - Troll - 2025-12-01

2138

Moja jedyna uwaga to to że desant miał rozkazy warunkowe, głównym z nich (po którym miały nastąpić kolejne) był następujący:

Zbombardować Ch. do tego poziomu, że zostanie zdekolonizowane, odcinając tym samym Malezję od połączenia z Tajlandią. Nie doszło do tego, więc desant nie miał prawa się odbyć. Kolejne rozkazy (w tym dla samolotów) były oparte na tym rozkazie, więc tu następuje efekt domina i wszystko po za atakiem na flotę Entera wypada z rozkładu jazdy zgodnie z rozkazami warunkowymi.

RE: Skargi i uwagi odnośnie wojen - Gandzia - 2025-12-01

To i tak by ci się nie udało, bo między zejściem prowincji do 0 WP (w wyniku wojen, katastrof etc.) a dekolonizacją zawsze była tura różnicy, by gracz mógł odbudować tego 1 WP.

RE: Skargi i uwagi odnośnie wojen - Troll - 2025-12-01

Czyli tym bardziej desant nie może się odbyć co rozwiązuje mój cały konflikt z tą rozpiską wojenną.

RE: Skargi i uwagi odnośnie wojen - VegetaZen - 2025-12-02

Po rozpoznaniu w dniu 1 grudnia 2025 r. w internecie na rozprawie
sprawy powoda przeciwko pozwanej rozpisce wojennej
o korektę na skutek apelacji wniesionej przez pozwanego
MG VegateZen oddala apelację.

Uzasadnienie:
* do części Entera - materiał dowodowy zawarty na tajnych fora pozwala zakładać, że armia z wysp na Bangka i Belitung była zaopatrywana w turze 2138 - jednak może to być ostrzeżenie dla Trolla, że powinien zwracać uwagę na tego typu sytuacje.
* do części Trolla - po ponownym rozpoznaniu rozkazów nie odnalazłem tam zdania wskazującego, że desant miał odbyć się warunkowo. Naloty bombowe nie zdekolonizowałyby prowincji Chumphon z szeregu argumentów. Niezależna ekspertyza (chat gpt xd) staje w obronie gracza wskazując, że pośrednio są argumenty za tym że desant jest warunkowy, ale fakt że rozkazy były napisane w taki sposób, żeby zabić edycję uznaję te argumenty za niedostateczne - nie możemy doprowadzić precedensem do sytuacji, że MG będzie bawił się przy każdych rozkazach w interpretację woli podmiotu lirycznego doszukując się treści w każdym jednym zdaniu poematu jakby to było jedyne zachowane XI wieczne źródło po łacinie dotyczące półlegendarnej postaci.

Ze względu na to, że edycja jeszcze trwa materiał dowodowy pozostaje niejawny.